Ameliyatsız Diz Kireçlenmesi Tedavisi
Diz Kireçlenmesi nedir neden olur?
Eklem kireçlenmesi genelde yanlış yorumlanır, genelde vücuttaki aşırı kalsiyumdan kaynaklandığı için aşırı kalsiyum tüketimine bağlı olduğu düşünülür. Tıp dilinde Osteoartrit olarak bilinen kireçlenme sadece eklem çevresindeki problemlerden kaynaklanmaz, aynı zamanda vücuttaki birçok şikayetten dolayı kaynaklanır.
Diz kireçlenmesinin birçok sebebi olabilir, ilerleyen yaşlarda görülebilen diz kireçlenmesi bazen genetik haritamızda bazen de yaşam tarzımıza bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Bu herkesin ileri yaşlarda diz kireçlenmesi yaşayacağı anlamını taşımaz.
Aşırı kilo genelde diz ve kalça ekleminin daha yoğun çalışmasını gerektirdiğinden, eklem üzerindeki baskıyı arttırarak kireçlenmeye sebep verebilir.
Travmalar, farkında olmadığımız yıllar önce yaşadığımız bir kaza veya darbe ileri yaşlarda kireçlenmeye sebep verebilir.
Romatizmal hastalıklar, GUT hastalığı gibi artrit hastalıklarda kireçlenmeye sebep verebilir.
Diz kireçlenmesi nasıl tespit edilir?
Diz kireçlenmesini tespit etmek için yapılan bir kan testi yoktur, kan testi ancak önerilebilecek ilaçlar için yapılmaktadır. Deneyimli bir hekimin yapacağı ön muayene arkasından detaylı fiziki muayene ile tanı koyulabilir, ilave olarak hekim diz röntgeni talep edebilir.
Diz kireçlenmesi belirtileri nedir?
- İlk başlarda yavaş yavaş ortaya çıkan ağrı, giderek artar ve sık ağrılara dönüşür,
- Başlangıç evrelerinde koşma, uzun mesafe yürüyüşler, merdiven inip çıkma gibi yoğun fiziksel aktiviteler ağrıya sebep olur,
- Eğilip kalkarken, secdeye giderken ve uzun süre ayakta durmak gibi diz eklemi hareketlerinde ağrı olur,
- Ağrı genellikle diz eklemi hareketlerinde artar ve dinlenildiğinde geçer,
- Diz ekleminin bükülmesi gerektiği durumlarda küt sesi gelir,
- Bazı durumlarda diz bölgesinde kısa süreli şişlik ve sertlik oluşabilir.
Diz Kireçlenmesi nasıl tedavi edilir?
Diz kireçlenmesi tedavisinde bilinmesi gereken en önemli şey, erken teşhis ve ağrıların yeni başladığı bir dönemde kolaylıkla kontrol altına alınabileceği ve eklem hasarlarının önlenebileceğidir. İleri evrelere kadar idare edilmiş, tedavisi ötelenmiş diz eklemlerinin tedavi süreçleride aynı şekilde uzun sürmektedir.
Erken yaşta diz kireçlenmesi olur mu?
Diz kireçlenmesi 50’li yaşların üzerinde olabildiği gibi, yaşam tarzı ve vücut tipine bağlı olarak nadirde olsa erken yaşlarda görülebilmektedir.
Diz kireçlenmesine kesin çözüm nedir?
Diz kireçlenmesine kesin çözüm eklemde oluşan hasarın erken tespiti ve hasara sebep olan sorunun tedavi edilmesi ile kesin çözüm tedavi uygulanabilir.
Dizde kireçlenme nasıl geçer?
Ortaya çıkabilecek bir sakatlığın önlenmesi için diz kireçlenmesinin başlangıç evrelerinde tedavi edilmesi gereklidir. Aynı yaşam tarzı ile müdahale edilmeden, muayene ve tedavi edilmeyen diz kireçlenmesi kendi kendine geçmez.
Diz kireçlenmesine ne iyi gelir?
- Ağrınız olduğunda dinlenin, uzun süreli yürümeniz gerektiğinde dinlenerek yürüyün,
- Ağrı başlangıcında mutlaka bir doktora danışın,
- Ağrı, şişlik, yanma, kızarıklık gibi iltihap belirtileri var ise vakit kaybetmeden doktora danışın,
- Olabildiğince merdiven çıkma, eğilip kalkma, uzun süre ayakta durma gibi aktiviteleri azaltın
- Diz ekleminize yük bindirmeden, deneyimli bir hekim tavsiyesi ile diz ekleminizi kuvvetlendirecek egzersizler yapın
Diz kireçlenmesine yürüyüş iyi gelir mi?
Diz kireçlenmesinde eklem hasarlarının önüne geçmek için yürüyüş ve yoğun fiziksel aktivitelerden uzak durmak gerekir.
Diz kireçlenmesi egzersizleri:
Egzersiz yapmadan önce fazla kilonuz varsa kilo vermeye özen gösterin, bu şekilde ekleme binen yükü hafifleterek eklemlerinizi rahatlatırsınız.
Yürümede zorluk çekiyorsanız baston, walker gibi destekleyiciler kullanabilirsiniz, doktorunuzdan bu konuda yardım alabilirsiniz.
Doktor muayenesi sonrasında diz ekleminizi kuvvetlendirmeye yönelik egzersizler yapabilirisiniz.
Diz kireçlenmesinde beslenme – diyet:
Diz kireçlenmesinde beslenmenize çok dikkat etmeniz gerekir, bu konuda bir profesyonel destek alabilirsiniz. Öncelikle zayıflayarak ekleme binen yükü hafifletebilirsiniz.
Olabildiğince doğal beslenmeye özen gösterin.
Yeşil sebze ağırlıklı beslenin.
Kavrulmamış kuruyemişler
Bol sıvı tüketin. Günlük minimum su tüketim miktarınızı kilonuzu 0.033 ile çarparak bulabilirsiniz. Örneğin: 60kg x 0.033 = 1.98 Litre – 85kg x 0.033 = 2.80 Litre
Bol meyve tüketin, kemik sağlığınızı korumak için vitamin ve mineral alımı önemlidir.
Yağlı kırmızı et tüketimini azaltın.
Yağlı deniz balığı tüketiminizi arttırın. (Hamsi, Somon, Orkinos vb.)
Yeşil çay tüketin (Günde 1-2 Fincan)
Doğal süt, peynir ve ev yoğurdu tüketin.
Kliniğimde diz kireçlenmesi ile ilgili birçok tedavi yöntemi uygulamaktayım. Bu tedaviler sizin için uygun mu veya dizinizdeki ağrı kireçlenmeden kaynaklımı bunu tespit etmek için ücretsiz fiziki muayene yapıyorum. İleri evrelerde sakat kalmaya sebep verecek boyutta bir hasar oluşmadan sizde diz ekleminizi muayene ettirin.
Sağlıklı günler dilerim.
Diz kireçlenmesi hakkında merak ettiğiniz soruları yorumlar kısmından bana ulaştırabilirsiniz.
3 yorum
Kıymetli hocam merhabalar
Allah siz ve sizin gibi doktorlardan razı olsun, ucunda ne kazanmak olursa olsun bu kadar insanın derdini dinlemek parayla ölçülebilecek bir değer değildir, hepimiz para kazanmak için çalışıyoruz ama doktorluk başkadır hep saygı duyarım, affınıza sığınarak Annem hakkında bir soru yöneltmek istiyorum size, Annemim dizlerinde sıvı bitmiş, kıkırdak erimiş, kireçlenme var, ağrıdan yürüyemez halde artık kendisi, bir çok Cerrah Profesör Doçent Uzman doktor dolaştık lakin hepsi protez dedi size gelsek yapabileceğiniz birşey var mıdır lütfen bu konuda bana bilgi verebilirseniz çok memnun olurum.
Damar tıkanıklığı nedeniyle bacaklarda olan ağrıya tedavi uyguluyor musunuz?
Hocam merhaba. Benim de annemin dizlerinde sıvı bitmiş ve kireçlenme nedeniyle yürümekte güçlük çekiyor. Bize de gittiğimiz tüm ortopedi doktorları ameliyat olmasını (protez takılması) önerdiler. Ancak kendisi biraz kilolu ve kalp pili kullanıyor. Ayrıca şeker ve tansiyonu da var. Bize ameliyatsız bir çözüm öneriniz olabilir mi? Bilgi verirseniz sevinirim.