Diz Kireçlenmesi Tedavisi

Ameliyatsız Diz Kireçlenmesi Tedavisi

Diz Kireçlenmesi Nedir, Neden Olur?  

Eklem kireçlenmesi genelde yanlış yorumlanır, genelde vücuttaki aşırı kalsiyumdan kaynaklandığı için aşırı kalsiyum tüketimine bağlı olduğu düşünülür. Tıp dilinde Osteoartrit olarak bilinen kireçlenme sadece eklem çevresindeki problemlerden kaynaklanmaz, aynı zamanda vücuttaki birçok şikayetten dolayı kaynaklanır.

Diz kireçlenmesinin birçok sebebi olabilir, ilerleyen yaşlarda görülebilen diz kireçlenmesi bazen genetik haritamızda bazen de yaşam tarzımıza bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Bu herkesin ileri yaşlarda diz kireçlenmesi yaşayacağı anlamını taşımaz.

Aşırı kilo genelde diz ve kalça ekleminin daha yoğun çalışmasını gerektirdiğinden, eklem üzerindeki baskıyı arttırarak kireçlenmeye sebep verebilir.

Travmalar, farkında olmadığımız yıllar önce yaşadığımız bir kaza veya darbe ileri yaşlarda kireçlenmeye sebep verebilir.

Romatizmal hastalıklar, GUT hastalığı gibi artrit hastalıklarda kireçlenmeye sebep verebilir.

Diz Kireçlenmesi Nasıl Tespit Edilir?

Diz kireçlenmesini tespit etmek için yapılan bir kan testi yoktur, kan testi ancak önerilebilecek ilaçlar için yapılmaktadır. Deneyimli bir hekimin yapacağı ön muayene arkasından detaylı fiziki muayene ile tanı koyulabilir, ilave olarak hekim diz röntgeni talep edebilir.

Diz Kireçlenmesi Belirtileri Nedir?

  • İlk başlarda yavaş yavaş ortaya çıkan ağrı, giderek artar ve sık ağrılara dönüşür,
  • Başlangıç evrelerinde koşma, uzun mesafe yürüyüşler, merdiven inip çıkma gibi yoğun fiziksel aktiviteler ağrıya sebep olur,
  • Eğilip kalkarken, secdeye giderken ve uzun süre ayakta durmak gibi diz eklemi hareketlerinde ağrı olur,
  • Ağrı genellikle diz eklemi hareketlerinde artar ve dinlenildiğinde geçer,
  • Diz ekleminin bükülmesi gerektiği durumlarda küt sesi gelir,
  • Bazı durumlarda diz bölgesinde kısa süreli şişlik ve sertlik oluşabilir.

Diz Kireçlenmesi Nasıl Tedavi Edilir?

Diz kireçlenmesi tedavisinde bilinmesi gereken en önemli şey, erken teşhis ve ağrıların yeni başladığı bir dönemde kolaylıkla kontrol altına alınabileceği ve eklem hasarlarının önlenebileceğidir. İleri evrelere kadar idare edilmiş, tedavisi ötelenmiş diz eklemlerinin tedavi süreçleride aynı şekilde uzun sürmektedir.

Erken Yaşta Diz Kireçlenmesi Olur mu?

Diz kireçlenmesi 50’li yaşların üzerinde olabildiği gibi, yaşam tarzı ve vücut tipine bağlı olarak nadirde olsa erken yaşlarda görülebilmektedir.

Diz Kireçlenmesine Kesin Çözüm Nedir?

Diz kireçlenmesine kesin çözüm eklemde oluşan hasarın erken tespiti ve hasara sebep olan sorunun tedavi edilmesi ile kesin çözüm tedavi uygulanabilir.

Dizde Kireçlenme Nasıl Geçer?

Ortaya çıkabilecek bir sakatlığın önlenmesi için diz kireçlenmesinin başlangıç evrelerinde tedavi edilmesi gereklidir. Aynı yaşam tarzı ile müdahale edilmeden, muayene ve tedavi edilmeyen diz kireçlenmesi kendi kendine geçmez.

Diz Kireçlenmesine Ne İyi Gelir?

  • Ağrınız olduğunda dinlenin, uzun süreli yürümeniz gerektiğinde dinlenerek yürüyün,
  • Ağrı başlangıcında mutlaka bir doktora danışın,
  • Ağrı, şişlik, yanma, kızarıklık gibi iltihap belirtileri var ise vakit kaybetmeden doktora danışın,
  • Olabildiğince merdiven çıkma, eğilip kalkma, uzun süre ayakta durma gibi aktiviteleri azaltın
  • Diz ekleminize yük bindirmeden, deneyimli bir hekim tavsiyesi ile diz ekleminizi kuvvetlendirecek egzersizler yapın

Diz Kireçlenmesine Yürüyüş İyi Gelir Mi?

Diz kireçlenmesinde eklem hasarlarının önüne geçmek için yürüyüş ve yoğun fiziksel aktivitelerden uzak durmak gerekir.

Diz Kireçlenmesi Egzersizleri:

Egzersiz yapmadan önce fazla kilonuz varsa kilo vermeye özen gösterin, bu şekilde ekleme binen yükü hafifleterek eklemlerinizi rahatlatırsınız.

Yürümede zorluk çekiyorsanız baston, walker gibi destekleyiciler kullanabilirsiniz, doktorunuzdan bu konuda yardım alabilirsiniz.

Doktor muayenesi sonrasında diz ekleminizi kuvvetlendirmeye yönelik egzersizler yapabilirisiniz.

Diz Kireçlenmesinde Beslenme – Diyet:

Diz kireçlenmesinde beslenmenize çok dikkat etmeniz gerekir, bu konuda bir profesyonel destek alabilirsiniz. Öncelikle zayıflayarak ekleme binen yükü hafifletebilirsiniz.

Olabildiğince doğal beslenmeye özen gösterin.

Yeşil sebze ağırlıklı beslenin.

Kavrulmamış kuruyemişler

Bol sıvı tüketin. Günlük minimum su tüketim miktarınızı kilonuzu 0.033 ile çarparak bulabilirsiniz.

Örneğin: 60kg x 0.033 = 1.98 Litre veya 85kg x 0.033 = 2.80 Litre

Bol meyve tüketin, kemik sağlığınızı korumak için vitamin ve mineral alımı önemlidir.

Yağlı kırmızı et tüketimini azaltın.

Yağlı deniz balığı tüketiminizi arttırın. (Hamsi, Somon, Orkinos vb.)

Yeşil çay tüketin (Günde 1-2 Fincan)

Doğal süt, peynir ve ev yoğurdu tüketin.

 

Kliniğimde diz kireçlenmesi ile ilgili birçok tedavi yöntemi uygulamaktayım. Bu tedaviler sizin için uygun mu veya dizinizdeki ağrı kireçlenmeden kaynaklımı bunu tespit etmek için ücretsiz fiziki muayene yapıyorum. İleri evrelerde sakat kalmaya sebep verecek boyutta bir hasar oluşmadan sizde diz ekleminizi muayene ettirin.

Sağlıklı günler dilerim.

Diz kireçlenmesi hakkında merak ettiğiniz soruları yorumlar kısmından bana ulaştırabilirsiniz.

Detaylı bilgi almak için lütfen formu doldurun. *
Fill out this field
Fill out this field
Fill out this field
23 + 10 = ?
Lütfen doğru sonucu yazıp, gönder'e tıklayın.
Enter the equation result to proceed

14 Yorum. Yeni Yorum

  • Bu***Ma***
    12 Mart 2023 13:46

    Hocam merhabalar, 85 yaşında bir anneannemiz var ve dizlerinde kireçlenme olduğunu düşünüyoruz. Ameliyat olamayacağını düşünüyorum, ancak ekstra bir tedavi seçeneği varsa onu tercih ederiz. Yaşarken ölmesini istemiyoruz. Cevap verirseniz çok sevinirim.

    Yanıtla
    • Merhabalar öncelikle anneanneniz için geçmiş olsun, evet ileri yaşlarda ameliyat uygulamıyorlar, yaşam kalitesini arttırmak amaçlı kendisine Proloterapi ve PRP tedavileri uygulayabilirim, sıfır noktasına ulaşmaz ancak kendi işlerini görecek seviyede rahatlama sağlanabilir.
      Sorunuza vermiş olduğum yanıt tanı koymadan vermiş olduğum bir cevap olduğu için fiziki bir muayene sonucu daha net bir yanıt verilebilir.

      Yanıtla
  • Bi***Od***
    14 Mart 2023 12:05

    Merhabalar, diz kireçlenmesinin son evresinde olan bir hastaya kök hücre uygulanabilir mi? Eğer uygulanırsa, bu tedavi fayda sağlar mı?

    Yanıtla
    • Merhabalar öncelikle geçmiş olsun. Uygulanabilir ancak hastayı görüp net yanıt vermek daha doğru olur. Fayda konusunda %100 garanti gibi bir durum yok bu tedavilerde ,fiziki muayenede fayda görme durumunu veya görmeme ihtimalini net olarak söylenebilir. Bu tedavilerde amaç protezi olabildiğince ötelemek, 5 yıl sonra tekrar etse dahi tekrar tekrar yapılabiliyor bu tedaviler, ancak protez takıldıktan sonra uygulanamıyor.
      Sorunuza vermiş olduğum yanıt tanı koymadan vermiş olduğum bir cevap olduğu için fiziki bir muayene sonucu daha net bir yanıt verilebilir.

      Yanıtla
  • Ay***SE***
    6 Mayıs 2023 22:33

    Hocam merhabalar. Annem 73 yaşında ve dizinde aşırı kireçlenme var. Meslektaşlarınız protez dışında başka bir çare önermiyorlar. Kaç defa iğne yapıldı ama bir faydası olmadı. Ayrıca omuzunda yırtık var ve ameliyat için geç kalındı. Ona da ağrı dindirici iğneler yapıldı ama sonuç malum. Annem acılarla yaşıyor. Gaziantepte kendisi emekli öğretmen. Ben size rastladım ve eğer yaptığınız tedavi annemde sonuç verirse sizi rahatsız edeceğiz hocam. Şimdiden teşekkür ediyorum, saygılar.

    Yanıtla
    • Merhabalar öncelike anneniz için geçmiş olsun, ileri yaşlarda özellikle evre 4 dediğimiz süreçte enjeksiyon tedavileri 1-2 gibi uygulamada fayda sağlamaz, kombine tedavi uygulanması gerekir, bu ortalama 5-6 aylık bir tedavi süreci demektir. Ücretsiz fiziki muayene yaparak tedavi sizin için uygun mu buna karar veriyorum. Tedavi uygunsa aynı gün işleme başlanabilir.

      Sorunuza vermiş olduğum yanıt tanı koymadan vermiş olduğum bir cevap olduğu için fiziki bir muayene sonucu daha net bir yanıt verilebilir.

      Yanıtla
  • Bi***Kı***
    14 Mayıs 2023 12:16

    Dizlerimde kireçlenme var. Kök hücre tedavisi hakkında bilgi verebilir misiniz?

    Yanıtla
    • Merhabalar öncelikle geçmiş olsun. Diz eklemi için kombine tedavi uyguluyorum: Proloterapi, PRP, Ozon, Eklem içi enjeksiyon veya Kök hücre gibi tedaviler mevcut bunlardan hangisi sizin için uygun buna ücretsiz fiziki muayene ile karar veriyorum. Tedavi uygunsa aynı gün başlayabiliyoruz. Tedavi sonrası günlük yaşantınıza devam edebilirsiniz. Sorunuza vermiş olduğum yanıt tanı koymadan vermiş olduğum bir cevap olduğu için fiziki bir muayene sonucu daha net bir yanıt verilebilir.

      Kök Hücre Nedir: link

      Yanıtla
  • ba***tö***
    5 Haziran 2023 11:55

    Mrb sizi araştırma sonucu buldum. annemin dizlerinde kireçlenme ve diz kapağı protez ameliyatı gerektiği söylendi Pandemiden dolayı 2 senedir birşey yapamadık ve oarada sağlık sorunları çıktı Ama ağrıları arttı zor yürüyo Bize bilgi verebilirmisnz

    Yanıtla
    • Merhaba öncelikle anneniz için geçmiş olsun. Diz kireçlenmelerinde hastanın durumuna göre birden çok tedavi uygulayabiliriz veya bunları kombine şekilde de uygulayabiliyoruz. Ücretsiz fiziki muayene ile tedavi uygunluğuna karar veriyorum, tedavi sizin için uygunsa aynı gün başlayabiliyoruz. Diz kireçlenmelerinde eklem içi sıvısı, PRP, ozon ve proloterapi tedavileri veya bunların kombinasyonları uygulanabiliyor. Annenizin muayenesi ve tetkikleri değerlendirilerek annenize uygun tedaviler belirliyorum.
      Sorunuza vermiş olduğum yanıt tanı koymadan vermiş olduğum bir cevap olduğu için fiziki bir muayene sonucu daha net bir yanıt verilebilir.
      Proloterapi nedir: link
      PRP Nedir: link

      Yanıtla
  • Merhabalar, dizlerimde kireçlenme ve şişme problemi var. Bu durum için hangi tedaviler uygulanabilir?

    Yanıtla
    • Merhabalar öncelikle geçmiş olsun. Dizinizdeki ağrı birçok sebebe bağlı olabilir, sıvı eksilmesi, menisküs hasarı, kıkırdak hasarı, bağ doku zayıflaması gibi, bunlardan hangisi şikayetinize sebep oluyor fiziki muayene ile bunu belirleyip size uygun bir tedavi protokolü oluşturuyorum.
      Diz eklemi için kombine tedavi uyguluyorum: Proloterapi, PRP, Ozon, Eklem içi enjeksiyon veya Kök hücre gibi tedaviler mevcut bunlardan hangisi sizin için uygun buna ücretsiz fiziki muayene ile karar veriyorum.
      Tedaviler sizin için uygunsa, aynı gün tedaviye başlayabiliyoruz ve tedavi sonrası günlük yaşantınıza devam edebiliyorsunuz.
      Sorunuza vermiş olduğum yanıt tanı koymadan vermiş olduğum bir cevap olduğu için fiziki bir muayene sonucu daha net bir yanıt verilebilir.

      Yanıtla
  • dizlerim cok kotu basamiyom birsene once doktura gittim kirecleme meniküs bide sıvı bitmis

    Yanıtla
    • Merhabalar, öncelikle geçmiş olsun.
      Diz kireçlenmelerinde PRP, ozon, Kök hücre ve proloterapi tedavileri veya bunların kombinasyonları uygulanabilir. Hastanın muayenesi ve tetkikleri değerlendirilerek hastaya uygun tedaviler belirlenmektedir.

      Şikayetinize vermiş olduğum yanıt fiziki muayene yapılmadan verilen bir cevap olduğu için , fiziki muayene yapılarak tanı almanız daha doğru olur.

      Diz kireçlenmesi : link

      Yanıtla

Soru - Cevap Bölümü

Telefon numaranız yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmiştir.

Fill out this field
Geçerli bir telefon numarası girin.
Fill out this field